Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Özel bir madde olan Zirkonyum’un çeşitli işlemlerle dişlere uygulanabilir hale getirilip dişlere uygulanmasına zirkonyum diş kaplama denir. Herkes dişlerinin beyaz ve sağlıklı görünmesini ister. Zirkonyum diş kaplama da bu yüzden estetik bir diş kaplama yöntemidir ve sağlıklı, beyaz bir diş isteyenlere cevap verir.  Diğer diş kaplamaları çoğunlukla porselen kaplama şeklinde uygulanır. Diş kaplamaları metal destekli ile metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılır. Daha estetik bir gülüş gereksinimi içerisinde olan hastalar için diş hekimleri de daha estetik tedavi yaklaşımları içerisindedir. Bu estetik ihtiyaçlar daha estetik bir yaklaşım olan zirkonyumun diş kaplamada daha sık kullanılmasını gündeme getirmektedir. Zirkonyum, saf hali yerine zirkonya seramiği haline dönüştürülür ve özel işlemlerden geçerek tedavide kullanılabilen son halini alır. Zirkonyum diş kaplama, metal desteksiz kaplamalar grubundan olup, metal destekli kaplamalara oranla daha doğal ve gerçekçi bir görünüme sebep olur.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplamalarının en önemli avantajlarından biri diş etlerine etki etmemesidir. Metal destekli kaplamalara oranla ışığı daha iyi geçirmesi sebebiyle diş etlerinde koyu bir renk oluşturmaz. Bunun yanında ileride metal kaplamalı dişlerde olması mümkün olan diş eti kenarında siyah renk yansıması gibi etkilere yol açmaz. Ayrıca zirkonyum diş kaplama kullanan kişiler de sıcak soğuk hassasiyeti olmaz. Bu da önemli bir avantajdır. Bunun yanı sıra zirkonyumun ışığı geçirgenliği sayesinde dişlerde meydana gelme ihtimali yüksek olan mat görünüm kaybolur.  Bu şekilde dişlerin orjinal haline en yakın görünüm elde edilir ve daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm ortaya çıkar.

Zirkonyum kaplamanın estetik ve doğal bir görünüm sunmasının yanı sıra diş eti sağlığı açısından da çok önemlidir. Çünkü zirkonyum diş kaplamalar diş etleriyle daha uyumludur ve zirkonyum diş kaplama yapılmış dişlerin etrafındaki diş etinde, herhangi bir kanama veya iltihap görülme olasılığı metal destekli diş kaplamalara oranla daha düşüktür. Bu yüzden bu hizmet hakkında özetle şunu söyleyebiliriz ki ışığı geçirmesi sayesinde hem diş etlerinin, hem de diş yapısının doğallığı ve sağlıklı görünümü korunur. Zirkonyum diş kaplama, alerjik rekasiyonlara neden olmaz. Tam seramik kaplamalara ve lamine kaplamalara oranla çok daha sağlamdır, metal altyapıya yakın sağlamlık düzeyindedir. Bu yüzden kullanımı da son derece rahattır. Zirkonyum maddesinin özellikleri gereği ısı iletkenliği diğer kaplamalara göre daha azdır.

Zirkonyum Diş Kaplamayı Kimler Yaptırabilir?

Hemen hemen sabit protez gerektiren herkes için zirkonyum diş kaplama uygulanabilir. Esasen diş gelişimini tamamlamış ve kaplama ihtiyacı olan herkes için uygun bir tedavidir. Ancak diğer kaplama yöntemlerini tercih etmek de mümkündür. Zirkonyumun doğal yapısı gereği sıcağa dayanıklı ve metale karşı alerjisi olan hastalar için en ideal diş tedavisidir. Zirkonyum diş kaplama ışığı geçir. Ayrıca, metal kaplama yapılan dişlere oranla sağlamlığı daha fazladır ve doğal görünümü sebebiyle ön dişlerde daha çok tercih edilmektedir. Zirkonyum, sigara veya bunun gibi başka nedenlerle oluşabilen lekeleri en aza indirir ve ağız kokusuna yol açmaz. Bunun yanında diş eti sorunlarına sebep olmaz ve ağızda tat değişikliğine neden olmaz.

Zirkonyum diş kaplama, dişlerde ileri derecede renkleşme durumunda da kullanılır. Bu renkleşme kalıtsal yapıdan kaynaklanabilir. Ancak bu durumda da zirkonyum diş kaplama çözüm getirir. Bunun yanı sıra ortodontik tedavinin tercih edilmediği durumlarda da zirkonyum diş kaplamaya başvurulabilir. Ortodontik tedavi gerektiren sorunlar ise ayrık, az çapraşık veya dönük dişlerdir. Bu problemlerin dışında da rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgularda, arka grup dişlerde kaplama veya köprü olarak, ön grup dişlerdeki implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğinin oluşturulması amacı ile zirkonyum diş kaplama kullanılmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisinin Aşamaları

Zirkonyum diş kaplamanın tedavi aşamalarının başında çeşitli tetkikler gelir. Bu tetkikler panaromik ve periapikal röntgenlerin çekilmesi ve tedavinin planlamasıdır.Ardından yapılan testler doğrultusunda ihtiyaç varsa dolgu, kanal tedavisi ve diş eti tedavisi uygulanır. Zirkonyum tedavisine hazır hale gelindiğinde ise dişlerin aşındırılarak hazırlanır ve aynı seans kompozit geçici kaplamaların yapılır. Geçici kaplamalar yapıldıktan sonra ölçü alınır ve sonrasında laboratuvar aşamalarına geçilir. Ardından zirkon altyapı ve diş porselenleri hazırlanır. Tüm materyaller hazır olduktan sonra porselen diş provası yapılır. Protezin ağızda nasıl durduğunu ve uyumu kontrol edilir. Eğer protez uyumlu ve uygunsa yapıştırılır. Zirkonyum diş kaplamanın aşamaları bu kadar basit ve rahattır.

Zirkonyum diş kaplama, lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Sonrasında ise diş renginde geçici bir kaplama uygulanarak, sıcak ve soğuk hassasiyetinin önüne geçilir. Bu tedavi sürecinde ise kişilerin pek azında hafif bir sızlama görülür. Bu da uzun süreli ve sosyal yaşantıyı etkileyecek bir sızlama değildir. Bunun dışında da genel olarak ise bir problem yaşanmadan süreç tamamlanır. Zirkonyum diş kaplama tedavisi, diş etleri sorunsuz olan kişilerde yaklaşık olarak 1 haftada tamamlanmaktadır.