Çocuklar 6 aydan üç yaşına kadar süt veya bebek dişlerini geliştiriyorlar. Bu süre ile her birinin kalıcı dişler ile yer değiştirdiği zaman arasında, bir çocuk daimi dişler çıkmaya hazır olmadan önce diş problemleri yaşayabilir. Bu problemler, diş kaybına veya kırık dişe yol açabilecek diş çürümelerini ve ciddi enfeksiyon veya apse gelişimini içerir.

Süt ve genç sürekli bebek dişlerini korumak için yaygın diş tedavilerinden biri süt dişi dolgusudur. Bebek dişleri nihayetinde düşeceği için bu işleme ihtiyaç duyulduğunu düşünmek şaşırtıcı olabilir. Ancak, bu tedavinin önemli olmasının birkaç nedeni vardır.

İlk olarak, süt dişleri daimi dişler için kılavuz ya da yer tutucu görevi görür. Kalıcı diş dışarı çıkmaya hazır olmadan önce bir bebek dişi çıkarıldığında veya kaybedildiğinde, bitişik dişler kayıp dişin kapladığı alana hareket edebilir. Bunun anlamı, kalıcı dişin dışarıya çıkması gerektiği zaman, başka bir dişin yolunu tıkadığı için bunu yapamayacağıdır.

İkincisi, süt dişleri konuşma kalıplarının doğru gelişiminde büyük rol oynar. Diş çürümesinden zarar görmüş süt dişleri, özellikle hasar ön dişleri etkilediğinde ıslık sesi gibi sorunlara neden olabilir.

Üçüncüsü, çiğnemek için süt dişlerine ihtiyaç duyulur ve bu nedenle çocukların doğru beslenmeleri için çok önemlidir.

Bir süt dişi dolgusunun neden önemli olduğunu bilmek, ebeveynleri, dişi düşmeye hazır olmadan veya sürekli diş çıkmaya hazır olmadan önce çekilmesine karar vermek yerine, bu tedaviyi kabul etmelerine rehberlik edebilir.

Hangi Sonuçları Beklemeli?

Tüm bebek dişlerinin çıktığı zaman ile hepsinin düşmeye başladığı zaman arasında büyük bir boşluk vardır. Bunlar altı ay ya da üç aya kadar erken çıkmaya başlar ve çocuk yaklaşık beş yaşındayken düşmeye başlar. Son bebek dişleri, azı dişleri, 13 yaşlarında düşer. Bu nedenle, 1 ile 13 yaş arasındaki çocuklar için süt dişi dolgusu gerekebilir. Bu süre zarfında, çocuğun böyle bir diş tedavisini gerektirmesi için karşılaşabileceği birçok diş sorunu vardır.

Diş çürüğü olan çocukların süt dişi dolgusu gerekir. Diş çürüğü genellikle çocuklar düzenli olarak şekerli ve abur cubur yediğinde ortaya çıkan sonuçtur.

Bebekler ve küçük çocuklar gibi sadece süt dişine sahip olanlar değil, aynı zamanda 12 ya da 13 yaşlarında hala azı dişlerine sahip olan genç gençler için de bu tedaviler gereklidir. Bu azı dişleri diş çürümelerine karşı daha hassastır, çünkü çoğunlukla çiğnemek için kullanılanlar ve en son çıkanlardır. Süt dişi dolgusu bu dişler için de geçerlidir.

Tedavi Nasıl Yapılır?

Diş çürüğü, genellikle düzenli kontroller sırasında çocuklarının dişlerini yakından izleyen ebeveynler tarafından keşfedilir. Diş çürüğü onaylandıktan sonra, bir süt dişi tedavisi düşünülmelidir.

Bir diş hekimi muayenehanesinde, pediatrik diş hekimi, dişleri hızlı bir şekilde muayene eder ve dolgu yapılması gereken dişleri not eder. İşlemden önce diş hekimi diş çürüğünün ciddiyetine bağlı olarak lokal anestezi kullanmayı seçebilir. Ayrıca anestezik enjekte etmeden önce diş etlerine uyuşturma jeli de uygulayabilir.

Anestezi etkisini göstermeye başladığında, diş hekimi diş içindeki çürüğü gidererek ilerleyecektir. Diş temiz olduğunda ise dolgu uygulanacaktır.

Dolgunun çok kalın olmadığından emin olmak için diş hekimi, çocuktan ısırmasını ve normal hissedip hissetmediğini değerlendirmesini ister. Her şey yolundaysa, durulama son adımdır ve ardından tedavi sona erer.